Wat doet de aankoopmakelaar?

Een huis kopen is voor veel mensen een bijzonder, maar vaak ook een stressvol gebeuren. Niet alle mensen zijn namelijk thuis in de makelaardij en de huizenmarkt en weten daardoor niet alles over de waarde van huizen en onderhandelen. Een aankoopmakelaar, zoals aankoopmakelaardijbreda.nl kan je veel werk en stress besparen.

Voordelen van een aankoopmakelaar

Wanneer je een aankoopmakelaar in de arm neemt, dan ga je op stap met een echte kenner van de lokale huizenmarkt. Deze aankoopmakelaar kan voor je onderhandelen en je helpen bij het contract.

Meer dan de aankoop alleen

Een aankoopmakelaar kun je inschakelen bij het gehele proces van het kopen van een huis. Zo kun je de aankoopmakelaar meenemen naar de bezichtigingen. De aankoopmakelaar doorziet vaak de mooie praatjes van de verkopende makelaar en kan je naast de mooie kanten ook de wat minder mooie kanten van het huis laten zien. Zo kan het zijn dat er verborgen gebreken in het huis aanwezig zijn en/of er een bouwkundig rapport nodig is. De aankoopmakelaar is ook deskundig op het gebied van milieuwetgeving, bestemmingsplannen en kadastrale gegevens. Dit zijn allemaal zaken die van belang zijn als de onderhandelingen gaan beginnen. De aankoopmakelaar kan de woning op waarde schatten. Wanneer de onderhandelingen afgerond zijn, dan kan de aankoopmakelaar als jurist te werk gaan. De aankoopmakelaar zal de koopovereenkomst goed doorlezen en zo nodig aanpassen. Tot slot kan de aankoopmakelaar nog van waarde zijn bij de notariƫle overdracht.

Het prijskaartje van de aankoopmakelaar

Wanneer je van de diensten van een aankoopmakelaar gebruikt maakt, dan betaal je courtage. De courtage is niet wettelijk vastgelegd, wat betekent dat de prijzen tussen verschillende aankoopmakelaars uiteenlopen. Het is daarom verstandig om verschillende aankoopmakelaars met elkaar te vergelijken en vooraf goede afspraken te maken. Vergeet ook niet dat de courtage vaak exclusief btw is.