Verschillende hypotheken

Er zijn nogal wat soorten hypotheken, elk met eigen voordelen en nadelen:
– Aflossingsvrije hypotheek
Bij deze hypotheek hoef je in principe niet verplicht af te lossen. Je betaalt alleen rente en de aflossing wordt uitgesteld.
Het voordeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat de maandlasten laag zijn, je betaalt namelijk alleen rente.
– Annuïteitenhypotheek
Bij de annuïteitenhypotheek los je maandelijks een deel van de lening af. De schuld daalt en dus ook de rentelast. De rente die je betaalt, is fiscaal aftrekbaar.
Maandelijks wordt er een vast bedrag van de rekening afgeschreven, de zogenaamde annuïteit. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing en blijft dus gedurende de hele looptijd gelijk.
Beleggingshypotheek
Een beleggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. Behalve rente betaal je premie voor een beleggingsverzekering of stort rechtstreeks in beleggingsfondsen.
Kenmerkend voor deze hypotheek is dat het beleggingsresultaat vooraf niet bekend is. Dit resultaat is afhankelijk van het uiteindelijke beleggingsresultaat.
– Groene hypotheek
De groene hypotheken zijn bedoeld om milieuvriendelijk (duurzaam) bouwen te stimuleren. Als een woning aan een aantal milieu-eisen voldoet, kan de eigenaar namelijk gedurende een periode van maximaal tien jaar een rentekorting krijgen van een tot twee procent.
Krediethypotheek
Een krediethypotheek is te vergelijken met een doorlopend krediet.- Levenhypotheek
De levenhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek in combinatie met een gemengde levensverzekering. Een gemengde verzekering keert niet alleen uit wanneer je op de einddatum van de hypotheek nog in leven bent, maar ook wanneer je voor die datum zou overlijden.
– Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks op de lening af. Anders dan bij de annuïteitenhypotheek los je maandelijks hetzelfde bedrag af. Daarnaast betaal je rente over de uitstaande schuld.
DGA hypotheek
Een hypotheek voor een Directeur Groot Aandeelhouder
– Spaarbeleggingshypotheek
Deze hypotheekvorm is een combinatie van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek.
– Spaarhypotheek
De spaarhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. Je spaart via een levensverzekering voor de aflossing aan het eind van de looptijd. Je spaart altijd precies de schuld bij elkaar.