Onafhankelijk hypotheekadvies bespaart de huizenkoper gemiddeld 0,37% hypotheekrente

Het kopen van een huis en de hypotheek die daar in vrijwel alle gevallen op volgt is een spannende, emotionele en ook stressvolle periode. Er zijn een hoop aanbieders en producten in de markt als het gaat om hypotheken en dat maakt het lastig voor huizenkopers om het beste product bij hun situatie te kiezen. Om die reden vallen zij vaak terug op advies, maar hoe goed is dat advies eigenlijk en ben je dan werkelijk goedkoper uit? Adviesketen Van Bruggen Adviesgroep gaf hypotheekonderzoek.nl opdracht om hier onderzoek naar te doen en komt met veelzeggende resultaten.

Niet iedereen laat zich adviseren

Uit het onderzoek van de hypotheekonderzoek.nl is gebleken dat huizenkopers gemiddeld een stuk voordeliger uit zijn wanneer zij een hypotheek afsluiten bij een onafhankelijk hypotheekadviseur, dan wanneer zij hun hypotheek afsluiten bij de bank. Met goed onafhankelijk advies, kan een huizenkoper gemiddeld 0,37% rente besparen. Toch maakt lang niet iedere huizenkoper gebruik van een onafhankelijk adviseur. In het onderzoek in opdracht van Van Bruggen Adviesgroep geeft 30% van de respondenten aan zich te laten adviseren door een bank, 3% door vrienden of familie en 62% door een onafhankelijk adviseur. 4% van de respondenten laat zich niet adviseren en zoekt alles zelf uit.

Huizenkoper mist overzicht

Hypotheekonderzoek 2018

Hypotheekonderzoek 2018

Uit het onderzoek bleek verder dat in 76% van de onderzochte hypotheken niet gekozen is voor de meest voordelige. Dat is volgens Michiel Meijer, de directeur van Van Bruggen Adviesgroep, ook niet kwalijk, maar geeft wellicht aan dat het overzicht voor de huizenkoper niet volledig is. Hij benadrukt dat niet alleen de prijs bepaalt of een hypotheek bij een huizenkoper past, ook de voorwaarden zijn belangrijk. Wel zegt hij dat sinds de voorwaarden van de producten steeds meer op elkaar gaan lijken, de prijs automatisch steeds belangrijker wordt.  

Kosten van advies wegen niet op tegen de baten

Uiteraard kost het inwinnen van advies geld, dus ook die kosten moeten meegenomen worden om te bepalen of advies via een hypotheekadviseur wel echt voordeliger is. Volgens het recente onderzoek in opdracht van Van Bruggen Adviesgroep blijkt dat de gemiddelde afsluitkosten €2.021,- bedragen bij een onafhankelijk adviseur en €1.252 bij een bank. Er is dus verschil, maar dat weegt niet op tegen de gemiddeld €15.000 (annuïtair, looptijd van 30 jaar) die huizenkopers kunnen besparen wanneer zij via een onafhankelijk adviseur een hypotheek afsluiten.  

Dit onderzoek is de eerste die de werkelijke hypotheekrentes via de bank of onafhankelijke adviseurs heeft onderzocht en maakt veel duidelijk over het belang van goed overzicht. Alle informatie met betrekking tot dit hypotheekrenteonderzoek is te vinden op de website van Van Bruggen Adviesgroep.