Kosten van een huis

Het kopen van een huis is niet erg goedkoop. Er zijn veel kosten aangebonden. Daarnaast heb je ook te maken met het verbouwen en opnieuw inrichten van het huis. De kosten die erbij komen kijken zijn verschillend. Je krijgt te maken met makelaarscourtage, transportaktekosten, overdrachtsbelasting en hypotheekaktekosten.

Makelaarscourtage

Vanuit de koop bedrag wordt er makelaarscourtage berekend. Een makelaar heeft geen tarieven die vast zijn. Als je slim bent, ga je langs verschillende makelaars om te laten controleren of je niet te veel betaald. Zo weet je dan je niet onnodige bedragen hoeft te betalen.

Transportaktekosten
De transportaktekosten wordt niet altijd bij gerekend. Dit wordt erbij gerekend als de woning kosten verkocht worden aan de koper. De bedrag dat je dan moet betalen heeft te maken met de koopsom. De transportaktekosten bestaat uit meerder dingen. De kosten worden opgeteld uit de notaris, kaderster kosten plus de BTW en kadastraal recht. Vooral de kosten van de notaris zijn verschillend. Het is dan erg verstandig om verschillende notarissen te vergelijken en dan pas een notaris te kiezen. Zo bespaar je een mooi bedrag.

Overdrachtsbelasting
De overdrachtsbelasting is een bedrag die een aantal procent van de koopsom is.  Als je een woning koopt betaal je meestal 6 procent van de koopsom.

Hypotheekaktekosten
De hypotheekaktekosten is een bedrag die uit verschillende kosten bestaat. Hierbij heb je niet te maken met een soort kosten. Het bestaat uit afsluitprovisie, de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte, kadasterkosten, NHG-kosten en taxatiekosten.