Een verbouwingshypotheek of toch een lening?

Als je van plan bent om je huis te verbouwen is het vaak nodig om geld te lenen. Men heeft in veel gevallen niet de mogelijkheid om direct de totale investering te doen voor de verbouwing. Het is mogelijk om voor een verbouwing een bepaalde hypotheek af te sluiten. Zo kun je een tweede hypotheek nemen op het huis waarin je woont.

Waarom zou ik geen lening afsluiten in plaats van nog een hypotheek?

De rente die je betaald bij je tweede hypotheek is in bijna alle gevallen fiscaal aftrekbaar. Het hangt van de waarde van de woning af of je een verbouwingshypotheek kunt krijgen. De woning dient een bepaalde waardevermeerdering te weeg te brengen om de hypotheek te kunnen krijgen. Zo moet je onder meer een taxatierapport laten maken waarin dit alles staat opgenomen. Het is echter vele malen moeilijker om een tweede hypotheek te krijgen dan een ‘gewone lening’.

Welke vormen zijn er om krediet te krijgen voor een verbouwing?

Optie 1, verhogen huidige hypotheek: door je hypotheek te verhogen kun je geld vrijmaken voor bijvoorbeeld een verbouwing. Zo zijn er in het verleden veel mensen geweest die de overwaarde van hun woning hebben gebruikt voor een verbouwing.
Optie 2, afsluiten van een tweede hypotheek: Indien je niet in aanmerking komt voor het verhogen van je huidige hypotheek zou je kunnen kijken of je wél in aanmerking komt voor het afsluiten van een tweede hypotheek.
Optie 3, bestaande hypotheek oversluiten: bij het oversluiten van je bestaande hypotheek kijk je naar de huidige laagste hypotheekrente. Indien je er achter komt dat oversluiten voor jou een goede oplossing kan zijn, kan je een hoger bedrag opnemen bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek.

Vergelijken van leningen en hypotheken

Het vergelijken van leningen en hypotheken kan tegenwoordig op tal van websites op het internet. Zo kom je er al gauw achter waar je de scherpste rentes kunt vinden voor je lening (of hypotheek). De hypotheekrentes van de verschillende aanbieders verschillen nog vrij veel van elkaar. Bankinfo.nl is een overzichtelijke website waar je meer kunt lezen over de verschillende rentes van de financiële instellingen. Óók lees je meer over verschillende verzekeringsvormen en wordt je op de hoogte gehouden van het laatste nieuwe met betrekking tot ‘finance’.

Wat kan ik maximaal lenen?

De hoogte van de maximale lening hangt sterk af van een aantal factoren. Zo is je bruto jaarinkomen van belang, het bruto jaarinkomen van je partner, je leeftijd én je vaste lasten. Op basis van deze gegevens heb je de mogelijkheid om in te zien wat je maximaal kunt lenen bij een financiële instelling.