Een lening of een hypotheek: een wereld van verschil

U staat op het punt een huis te kopen of u bent zich aan het oriënteren op de woningmarkt? Dan zult u zich ook moeten oriënteren op uw financiering. Voor de aankoop van uw woning zult u doorgaans immers geld moeten lenen. We praten dan over hypotheken.

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een soort lening. U leent het aankoopbedrag van uw huis, of een deel daarvan, en het onderpand van deze hypothecaire lening is uw woning. U gaat hiermee een verplichting aan, en die verplichting wordt – in tegenstelling tot bij gewone leningen – vastgelegd bij de notaris in een notariële akte. Hier komt dus veel meer papierwerk bij kijken dan bij gewoon lenen. Een hypotheek is anders dan gewone leningen. U zult veel meer informatie moeten aanleveren en uw situatie wordt volledig doorgelicht: bent u kredietwaardig voor het bedrag dat u wil lenen? Bent u in staat de maandelijkse lasten van uw hypotheek probleemloos af te lossen? Uw hypotheek is dus geen gewone vorm van lenen. Hypotheken kunt u alleen afsluiten bij de aankoop van een woning. Er is namelijk sprake van een onderpand; uw woning. Dit in tegenstelling tot gewone leningen. Indien u niet tegemoet kunt komen aan uw betalingsverplichting zal het onderpand op de veiling worden aangeboden om de schuld verder te kunnen aflossen. Wanneer u meer wilt weten over hypotheken en leningen, dan verwijzen we u graag door naar www.geld24.nl.

Uw leven verandert, een hypotheek soms ook

Situaties in uw leven kunnen veranderen. In tegenstelling tot een normale lening moet u een hypothecaire lening kunnen aanpassen aan uw persoonlijke situatie. Gaat het goed op de aandelenmarkt? Wilt u toch liever een beleggingshypotheek? In dat geval kunt u uw hypotheek daarop aanpassen. Een normale lening daarentegen zal altijd in zijn huidige vorm blijven bestaan tot deze geheel is afgelost. Bedenkt u zich dat u een hypotheek echter voor een langere looptijd aangaat, en dat het daarom lang duurt voordat hij volledig is afgelost.