Dit is moet je weten voordat je gaat ondernemen

Je hebt besloten dat je gaat starten met je eigen onderneming of als zzp’er. Maar voordat je hiermee kan beginnen moet je een aantal zaken op orde hebben. In dit artikel zetten wij alles wat je moet weten op een rijtje.

Businessplan

Het schrijven van een goed ondernemingsplan is onmisbaar als je gaat ondernemen. In je businessplan noteer je alle ins en outs die jouw bedrijf succesvol gaan maken. Zo schrijf je bijvoorbeeld een gedetailleerd plan over jouw producten en hoe je die aan de man gaat brengen. Definieer bij de start je onderneming een duidelijk hoofddoel, hier pas je vervolgens de strategie op aan. Bedenk dus goed van tevoren waarom u het bedrijf opricht en voor wie. En vergeet natuurlijk niet wat u zelf met het bedrijf wilt bereiken. Ook de financiën moeten uiteraard worden besproken.

Ken je markt

In de beginfase van je onderneming is het van groot belang dat je je markt goed kent. Zo dien je voldoende kennis te hebben over de ontwikkelingen in de markt, wie de concurrentie is en wie de doelgroep is. Wanneer je over deze kennis beschikt kun je daar goed op inspelen en dit kan ook eventuele teleurstellingen voorkomen.

Het product aan de man brengen

En hoe ga jij jouw producten verkopen of aanbieden? Kies je voor een fysieke winkel, een webshop of misschien wel allebei? Overweeg van beide de voor en nadelen en maak een strategische beslissing op basis daarvan. Daarnaast moet je een goede marketingcampagne hebben om jouw bedrijf te promoten. Sociale media is een goede manier om zowel effectief als redelijk goedkoop klanten te bereiken.

Praktisch

Ook een aantal praktische zaken moeten worden geregeld. Wanneer je een fysieke winkel gaat beginnen moet je een geschikt pand vinden. Daarnaast moet je alle benodigdheden in huis hebben, hierbij moet je denken aan hele specifieke dingen zoals het aanschaffen van een kassasysteem en je moet een pinautomaat kopen, maar ook kleine dingen zijn van belang zoals het interieur en overig promotiemateriaal zoals flyers of tasjes met het logo erop.