De Annuïteiten hypotheek

Annuïteiten hypotheek

Bij een annuïteiten hypotheek betaalt u over de gehele looptijd een vast bedrag per maand. Dit bedrag bestaat voor een deel uit aflossing en een deel uit rente. In het begin betaal je naar verhouding veel rente en los je maar weinig af. Doordat je aflost wordt de rente minder en het deel wat je maandelijks aflost steeds groter. Het bruto bedrag blijft, mits de rente niet verandert, over de gehele looptijd gelijk. Het netto bedrag wordt over de looptijd hoger doordat een steeds kleiner deel bestaat uit rente waar aftrek over mogelijk is. Deze hypotheekvorm is voornamelijk interessant wanneer de hypotheek verlaagd moet worden bij gelijkblijvende lasten per maand. Sinds 1 januari 2013 is het zo goed als de enige hypotheekvorm die nog gebruikt zal worden. De overheid verplicht een hypotheek die volledig afgelost wordt in 30 jaar om nog recht te hebben op de hypotheekrenteaftrek.

Voordelen van de Annuïteiten hypotheek
  • Lage lasten in het begin, er kan hierdoor meestal meer geleend worden dan met een lineaire hypotheek.
  • Inflatievoordeel, uitgaande van inflatiecorrectie is het voordeel groot gezien het grootste deel van de aflossing pas tegen het einde van de looptijd wordt voldaan.
  • Als u een hogere leeftijd of slechtere gezondheid heeft is dit een alternatief voor hypotheken met vermogensopbouw.
  • Over het algemeen makkelijk bij verhuizing of beëindiging van de hypotheek.
  • Bij een hypotheek die volledig annuitair wordt afgelost binnen 30 jaar heb je recht op hypotheekrenteaftrek.
Nadelen van de Annuïteiten hypotheek
  • Lasten worden hoger tijdens de looptijd gezien er alleen hypotheekrenteaftrek verkregen kan worden over de betaalde rente.
  • Nauwelijks vermogensvorming in de eerste jaren gezien er voornamelijk rente wordt betaald.