6 tips energie zuinig leven

Energie besparen is makkelijker dan je denkt. Energiebesparing helpt het klimaat, voorkomt vervuiling en spaart kostbare fossiele grondstoffen. Je kunt al veel besparen door elk jaar een energie vergelijken. Wij helpen je een beetje op weg met een paar goeie tips. Weet je er zelf ook een paar reageer dan!

Tip 1: Verwarming lager (bespaar ongeveer 120 euro per jaar)
Bijna de helft van de energierekening bestaat uit de kosten voor het verwarmen van je huis. Zuinig verwarmen begint met een goed geïsoleerde woning. Je kunt jezelf ook afvragen of je verwarming niet te hoog en te lang aan staat. Een huis verwarmen op 22/25 graden is best hoog. Soms kun je gewoon even een trui aantrekken. Klinkt misschien heel erg gek maar dan kan je al gauw je verwarming al twee graden lager zetten. Een uur voordat je het huis of naar bed gaat kun je verwarming ook al lager zetten. Je huis blijft bij goeie isolatie wel warm.

Tip 2:Vervang gloeilampen voor ledlampen (bespaar 90 euro per jaar)
Vervang alle gloeilampen in huis voor energiezuinige ledlampen hiermee bespaar je al gauw tientallen euro’s per jaar op stroom. Laat ook niet je verlichting onnodig aan staan. Denk ook aan je verlichting in je tuin.

Tip 3:Hang je was op (bespaar 250 euro per jaar)
Voor elke was die je in de droger stop kost je dat een euro. Op hangen van je was kan dit probleem al gauw oplossen zeker tijdens de zomer periode.

Tip 4: Haal stekkers uit het stopcontact (bespaar 66 euro per jaar)
Bijna alle elektrische apparaten staan als je hem uit zet nog steeds op stand-by. Dus je apparaten blijven nog steeds stroom gebruiken. Dus zet hem volledig van de stroom af. Makkelijk is om meerdere apparaten op een stekkerdoos aan te sluiten zodat je alles in keer uit kan zetten.

Tip 5: Gebruik een thermoskan (bespaar 10 euro per jaar)
Wanneer je water moet koken of koffie gaat zetten heb je warm water nodig. Water opwarmen op een pit duurt veel langer dan in een thermoskan. En het scheelt ook nog eens tijd!!

Tip 6: Let op labels en keurmerken van elektrisch apparatuur (bespaar 80 euro per jaar)
Deze geven aan wat het energieverbruik is en dus zo je kun je ook zien welke zuiniger is. Wanneer je nieuwe elektrische apparatuur gaat kopen neem dan het liefst een met energielabel A(++). Dit zijn de meest zuinige modellen beschikbaar op de markt.